Recept pravej rybacej polievky “Szegedi Halászlé”

09. dec. 2021.
Szegedi Halászlé

Kto iný by mohol lepšie vedieť, čo je potrebné do pravej segedínskej rybacej polievky “halászlé”, ako šéfkuchár Sándor Frank ocenený cenou Venesz.
Nám prezradil tajomstvo, a my zdieľame so záujemcami, lebo aj my milujeme jeho kuchyňu!
Ak si dáme pozor na tri veci, úspech je zaručený: čerstvá ryba, kvalitná mletá paprika a jeden dobrý recept, treba len toľko!

Prísady (pre 4 osoby):
Očistený kapor: 60 dkg
Očistený sumec: 60 dkg
Červená cibuľa: 40 dkg
Cesnak: 1 dkg
Špicatá štipľavá paprika: 1-2 db
Soľ: 2 dkg
Segedínska mletá paprika: 4 dkg

Príprava:
1. Očistené ryby filetujme, a kosti, hlavy, cibuľu prekrojenú na polovice, soľ, čierne korenie, cesnak, mletú červenú papriku posypanú navrch podlejeme litrom vody na hlavu a varíme aspoň 2 až 2,5 hodiny.
2. Zvyšné rybie filé nakrájajme na kocky, posypme trochou soli a do použitia dajme do chladničky.  
3. Keď je náš vývar hotový, prepasírujme ho cez sitko na cestoviny, pomocou drevenej varechy alebo tĺčiku na mäso poklepkajme scedené rybie kosti. To je nevyhnutné na to, aby sa rybie mäso oddelilo od kostí, vďaka čomu bude náš vývar bohatý.
4. Keď máme hotový vývar, priveďme ho do varu a pridajme pripravené kocky ryby a varme 10 minút. Ak boli v rybe vnútornosti, pridajme ich teraz, varme ďalších 10 minút, ochutnajme a podľa potreby dochuťme.
5. Podávajme so špicatou štipľavou paprikou alebo štipľavou drvenou paprikou a s čerstvým chlebom.
TIP: Ak chceme mať istotu, aj hotovú rybaciu polievku môžeme ešte vylepšiť so 100 % paprikovým olejom. S týmto môžeme spraviť aj trik: hotové jedlo oddelíme a do jednej časti pridáme pikantný olej zo semien, a do druhej sladký. Netreba veľa! Ochutnávajme a po troškách vmiešajme 1-5 lyžičiek oleja zo semien podľa chuti.
Prajeme dobrú chuť!

Vedeli ste?
Medzi koreninovými paprikami má Szegedi Paprika od roku 2010 Chránené označenie pôvodu a od roku 2015 je vyhlásená za Hungarikum. Prečo? Pretože jej prísne regulovaná produkcia v segedínskom regióne zaručuje špičkovú kvalitu typickú pre maďarskú papriku. Zo všetkých odrôd mletej papriky predstavuje segedínska paprika najvyššiu kvalitu. Jej farebnosť (tzv. ASTA) musí byť minimálne 120. Segedínska paprika Rubin túto hodnotu dokonca prekračuje, u nás je táto hodnota 160-180!